Χρήστος Ρούσσας: «Θα προστατέψω τον Σύλλογο Ηπειρωτών από όποια θέση και να βρίσκομαι»

Αν και νέος σε ηλικία, μετρά πολλές θητείες στο ενεργητικό του ως πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων, ενός Συλλόγου πολυπληθούς, πολυβραβευμένου και πολυαγαπημένου. Στο σταυροδρόμι μιας νέας εκλογικής διαδικασίας, ο Χρήστος Ρούσσας μπορεί να υπερηφανεύεται ότι, επί των ημερών του, ένα όνειρο ζωής έγινε πραγματικότητα και οι Ηπειρώτες της περιοχής ατενίζουν πλέον το μέλλον από το παράθυρο της δικής τους Στέγης στα Άνω Λιόσια. Επόμενος στόχος του, όπως εξηγεί σε συνέντευξή του στη Δ.Ο, είναι να παλέψει για να αλλάξει, προς το δικαιότερο, η κατανομή στις επιχορηγήσεις των Συλλόγων.
  • Υποψήφιος του Συλλόγου Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων για… ποια φορά;
Κατ’ αρχήν, οφείλω να σας πω ότι οι υποψηφιότητες θα κατατεθούν στη Γενική Συνέλευση. Εκεί θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις που με αφορούν. Δε θα σας πω πόσες φορές υπήρξα υποψήφιος αλλά πόσο υπερήφανος αισθάνομαι πραγματικά για το έργο που έχουμε επιτελέσει, μια σπουδαία ομάδα συνεργατών, κατά τις τέσσερις προηγούμενες θητείες, στα τελευταία δέκα χρόνια που έχουμε εκλεγεί.
  • Τι είναι αυτό που παρακινεί ένα νέο άνθρωπο να επιδιώκει να ασχολείται τόσα χρόνια, τόσο ενεργά και από τέτοια θέση με ένα Σύλλογο;
Η αγάπη για τη γενέτειρα Ήπειρο, για τον πολιτισμό της, η ανάγκη συσπείρωσης του ηπειρώτικου στοιχείου στην περιοχή μας αλλά και η υποχρέωση που έχουμε στα παιδιά μας να μεταλαμπαδεύσουμε όλα αυτά που μας ενώνουν ως Ηπειρώτες. Όμως θα σας πω, ότι θέσεις έρχονται από την συλλογική ομάδα. Γιατί μια ομάδα είμαστε όλα αυτά τα χρόνια.
  • Μπορείτε να μας κάνετε έναν σύντομο απολογισμό της θητείας σας;
Νομίζω πως όπου και αν περπατήσετε στον Δήμο Φυλής, όλοι, μα όλοι, θα σας πουν ότι την τελευταία δεκαετία ο Σύλλογος Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων μεγαλουργεί και πρωτοστατεί όχι μόνο στην πόλη μας και στην Αττική αλλά και στο πανελλήνιο. Πήραμε ένα Σύλλογο με 100-150 εγγεγραμμένα μέλη και τον φτάσαμε στα 703, να είναι ο πρώτος Σύλλογος σε μέλη στην Ελλάδα, κάτι που πιστοποιήθηκε με τη βράβευση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος τον περασμένο Φεβρουάριο. Λέτε όλοι αυτοί να γράφτηκαν στο Σύλλογο επειδή είμαστε όμορφοι; Όχι βέβαια. Πήραμε ένα Σύλλογο που τα γραφεία του ήταν σε ένα υπόγειο ιδιώτη και αυτή τη στιγμή στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτίριο, που όμοιό του δεν έχει κανένας ηπειρώτικος σύλλογος στην Ελλάδα. Με την αναδιάταξη των χορευτικών μας δώσαμε μια νέα πνοή στις παραστάσεις στο Δήμο Φυλής μέσα από την επιστημονική προσέγγιση και τεκμηρίωση και δείξαμε το δρόμο και σε άλλους Συλλόγους. Η επιβράβευση της δουλειάς αυτής ήρθε με τις προσκλήσεις των ανωτάτων αρχόντων της χώρας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος στο Προεδρικό και Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο αντίστοιχα. Διαφημίσαμε την Ήπειρο και το Δήμο μας σε Ελλάδα και εξωτερικό πολλάκις στην ελληνική τηλεόραση σε εκπομπές κύρους και υψηλής τηλεθέασης. Οργανώσαμε εκδηλώσεις με πρωτόγνωρη προσέλευση κόσμου για τα δεδομένα της περιοχής μας με τη συμμετοχή των σπουδαιότερων καλλιτεχνών της Ηπείρου, ενώ παράλληλα συμμετείχαμε σε πολλές φιλανθρωπικές δράσεις. Τι να πρωτοθυμηθώ; Πραγματικά έχουν γίνει τόσα πολλά μικρά και μεγάλα πράγματα…
  • Το Σεπτέμβριο εγκαινιάσατε τη Στέγη Ηπειρωτών, όραμα πάρα πολλών χρόνων και πολλών προέδρων. Υλοποιήθηκε όμως επί θητείας σας. Πώς νιώθετε για αυτό;
Θα σας πω ειλικρινά: από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα Πρόεδρος αυτός ήταν ο κύριος στόχος μου. Να ολοκληρώσω τη Στέγη. Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι πάνω από 10.000 Ηπειρώτες των Άνω Λιοσίων στεγάζονταν σε ένα υπόγειο. Ήταν τουλάχιστον προσβλητικό για τη συμβολή μας σε αυτήν την πόλη. Δεν σας κρύβω ότι ήθελα να πραγματοποιηθεί νωρίτερα. Ωστόσο η κρίση στη χώρα και προβλήματα αυθαιρεσίας του κτιρίου το καθυστέρησε. Επιτρέψτε μου, χωρίς καμία δόση έπαρσης, να νιώθω υπερήφανος που πέτυχα το στόχο μου και επί προεδρίας μου παραδόθηκε στους Ηπειρώτες.
  • Γιατί είναι τόσο σημαντικό να αποκτήσει ένας Σύλλογος δικό του χώρο; Έτσι και αλλιώς είθισται, στον Δήμο Φυλής, τους χώρους όπου στεγάζονται οι Σύλλογοι να τους επιδοτούν οι εκάστοτε δημοτικές αρχές. Και αυτός στον οποίο βρίσκεστε τώρα, δημοτική δομή είναι. Ποια η διαφορά;
Είναι λειτουργικοί καθαρά οι λόγοι. Και πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα Σύλλογο τέτοιου μεγέθους και με τέτοια προσφορά. Απαιτούνται χώροι και υποδομές για την ομαλή λειτουργία τουΕδώ θα πρέπει να σας πω ότι τα τελευταία 5 χρόνια ο Σύλλογος δεν στεγαζόταν σε κάποια δημοτική δομή. Πληρώναμε ενοίκιο κανονικά. Η Στέγη Ηπειρωτών δεν φτιάχτηκε ως ένα δημοτικό κτίριο πολλαπλών χρήσεων όπου μπορούν να στεγαστούν οποιεσδήποτε υπηρεσίες του Δήμου. Φτιάχτηκε εξ αρχής από το Δήμο για το Σύλλογο Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων και μόνο.
  • Είστε δημοτικός σύμβουλος και πρόσφατα σε μια συνεδρίαση κατηγορήσατε τον πρόεδρο του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Γιώργο Μαυροειδή ότι μεροληπτεί υπέρ κάποιων Συλλόγων και αδικεί κάποιους άλλους. Γιατί το λέτε αυτό;
Δεν κατηγορώ κανέναν. Εγώ αναφέρω γεγονότα και πράγματα. Ότι είχα να πω το είπα στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η παρουσία μου ως επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο Φυλής θα ενισχύσει το έργο τόσο του Συλλόγου Ηπειρωτών όσο και των άλλων Συλλόγων του Δήμου μας που αγωνιζόμαστε για την πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου μας.
  • Θεωρείτε ότι οι Σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Φυλής είναι ευνοημένοι σε επίπεδο επιχορηγήσεων και συνεργασίας με τις δημοτικές αρχές σε σχέση με άλλους Δήμους ή όχι;
Επειδή θέλω να είμαι δίκαιος, ο Δήμος Φυλής τα τελευταία χρόνια βοηθάει τους Συλλόγους συνολικά. Εχθρός βέβαια του καλού είναι το καλύτερο. Αυτό που θα επιδιώξω με την παρουσία μου στο Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι μια περισσότερο δίκαιη και νόμιμη διαδικασία που αφορά τις επιχορηγήσεις των συλλόγων, πράγμα που συμβαίνει στον γειτονικό μας Δήμο Ιλίου με απόλυτη επιτυχία  και έχει να κάνει με αυτό που είχα πει σε παλιότερη συνέντευξη σε εσάς. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στο νόμο 3463/2006 (ΦΕΚ 114 Α/8-6-2006) στο κεφάλαιο ΣΤ και άρθρο 202 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, σύμφωνα με τον οποίο, το 1,5% των τακτικών εσόδων του δήμου Φυλής, μπορεί να διατεθεί για την ενίσχυση των δράσεων πολιτιστικών και αθλητικών φορέων. Και, μιλώντας για το δήμο Φυλής, τα ποσά αντιστοιχούν από 600.000 έως 1.000.000 ευρώ για όλους τους Συλλόγους. Δίνοντας την ευχέρεια σε όλους τους συλλόγους να λειτουργούν ανεξάρτητα οργανωτικά αλλά και να διαχειρίζονται μονοί τους τα έξοδα τους, θεωρώ πως  η βοήθεια αυτή θα είναι ακόμη μεγαλύτερη για όλους τους Συλλόγους, και πιο ξεκάθαρη για τον δήμο μας.
  • Πόσο εύκολο είναι να εκπροσωπείς και να κινητοποιείς τα μέλη ενός τόσο πολυπληθούς Συλλόγου σε μια περιοχή;
Δεν είναι εύκολο, ειδικά στις σημερινές συνθήκες όπου η κάθε οικογένεια παλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ να ζήσει τα μέλη της. Ο αγώνας για το μεροκάματο είναι καθημερινός και ανηφορικός και εμείς οι Ηπειρώτες το έχουμε ζήσει και το ζούμε στο πετσί μας αυτό. Χρειάζεται προσπάθεια και προσωπικό κόστος για να συμμετέχουν τόσα πολλά άτομα σε κάθε δράση που διοργανώνεται. Και έπειτα, τα μέλη ενός Συλλόγου δεν είναι μαριονέτες, ούτε πιόνια. Πρέπει να αγγίξεις την ψυχή τους, να μιλήσεις στο συναίσθημά τους, να τους προσφέρεις κάτι παραπάνω κάθε φορά. Όλα αυτά θέλουν δουλειά, δουλειά, δουλειά! Αλλά, ευτυχώς, ο κόσμος βλέπει και κρίνει.
  • Η Στέγη Ηπειρωτών υλοποιήθηκε λοιπόν. Ποιο είναι το επόμενο φιλόδοξο σχέδιο του Δ.Σ;
Όλα αυτά χρόνια στερηθήκαμε σε άλλου είδους υποδομές, που θα στηρίξουν το έργο μας. Ενδεικτικά θα αναφέρω τον εμπλουτισμό της ιματιοθήκης μας, που για να φτάσει στα επίπεδα που θέλουμε και να εκπροσωπείται ενδυματολογικά όλη η Ήπειρος απαιτούνται πάνω από 100.000 ευρώ. Παράλληλα, θα επιδιώξουμε να ανταποκριθούμε στις πολλές προσκλήσεις που λαμβάνουμε τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ευρώπη, την Αμερική και τον Καναδά, πράγμα που δεν ήταν δυνατόν μέχρι τώρα λόγω της ενασχόλησης με τη Στέγη. Στόχος, επίσης, είναι η ανάπτυξη τμημάτων εκμάθησης παραδοσιακών μουσικών οργάνων καθώς και εργαστηρίων και σεμιναρίων με διαλέξεις για την ιστορία και το περιβάλλον της Ηπείρου και του Δήμου Φυλής. Έχουμε οράματα. Αλλά πάνω από έχουμε αγάπη για τον τόπο που καταγόμαστε και τον τόπο που κατοικούμε. Επενδύουμε στο μέλλον και στη νεολαία μας με γνώση, μεράκι, εμπειρία και διάθεση για προσφορά.
  • Και μια τελευταία ερώτηση. Υπήρξε κάτι στη διάρκεια της τελευταίας θητείας σας που σας προβλημάτισε και σας άφησε πικρή γεύση;
Ναι. Υπήρξαν οι ενέργειες κάποιων ανθρώπων που και με προβληματίζουν και με θυμώνουν. Εγώ θα τους έλεγα αφελείς και ανεύθυνους, και ευτυχώς είναι λίγοι. Κάνουν το τραγικό λάθος – προσπαθώντας να δημιουργήσουν προβλήματα στον κάθε Ρούσσα – να δημιουργούν τελικά πρόβλημα στον ίδιο τον Σύλλογο και έχουν για αυτό την ευθύνη. Κάποιοι, βλέποντας όλο αυτό το οικοδόμημα που λέγεται Σύλλογος Ηπειρωτών, θεωρούν ότι είναι «μαγαζί γωνία» και ότι μπορεί να κάνει πισωγυρίσματα στα μελανά με γράμματα χρόνια της ιστορίας του. Αυτό οφείλω να το προστατέψω, είτε είμαι, είτε δεν είμαι στο νέο Δ.Σ. Θα κλείσω, προτείνοντάς τους, τώρα που ο Σύλλογος πάει για εκλογές, να θέσουν υποψηφιότητα και την «ενέργεια» τους να την διοχετεύσουν μέσα από το Δ.Σ και όχι στα καφενεία.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια